A megfelelően rögzített fogsor a jó és minőségi műfogsor alapja. Ez nélkül nem lehet színvonalas műfogsorról beszélni. MI miatt olyan fontos a stabilan rögzített fogsor? Több funkció is van, ami nem működik kellő minőségben, ha a protézis nem áll szilárdan. Ezek a következők:

  • Az emésztés nemcsak a gyomor feladata, a szájüreg és a fogak is aktív szerepet vállnak ebben a folyamatban. (A madaraknak nem lehetnek fogaik, hiszen ezek túlsúlya zavaró tényező lenne a repülésben. Az evolúció azonban nem hagyta ezt annyiban, hiszen a gyomor önmagában nem tudná a táplálék emésztését is elvégezni. Ezért a madaraknak dupla gyomruk van.) Az elől lévő fogaknak a feladata, hogy szétdarabolják a táplálékot, amit a hátul lévő örlőfogak pépesítenek. Ezért a gyomorban már egy előemésztett étel kerül. Ha rágás nem megfelelő minőségű, akkor az étel nem tud rendesen megemésztődni, ami puffadást és gyomorfájdalmat okoz. A jó rágás pedig elképzelhetetlen az nélkül, hogy a fogak ne állnának sziklaszilárdan.
  • Nemcsak az előemésztés miatt van szükség az alapos rágásra. Ha az étel nincsen elég jól megrágva, akkor megsebezheti a nyelőcsövet. Ez egy kellemetlen helyzet, hiszen ez a fajta seb viszonylag lassan gyógyul.
  • A beszédben nagyon sok szerv vesz részt, nemcsak a hangszálak feladata ez. Ezek között ott vannak a fogak, hiszen a szájüreg fontos helyszíne a hangképzésnek. Ha a fogak nem elég szilárdak, akkor a beszéd elmosódottá válik, még az is megtörténhet, hogy kialakul egy enyhe beszédhiba.
  • Az alapos rágás segít a megfelelő testsúly megőrzősében. Megfigyelték, hogy akik gyorsan esznek, azoknál nagyobb esély van az elhízásra. Ennek az az oka, hogy alapos rágás esetén időben kialakul a teltségérzet, ami egy jel az evés befejezésére.
  • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzés kialakulásának kockázatát.
  • A nem megfelelő minőségben rögzített fogsor nemcsak az egészség megőrzősében segít, hanem a szociális életben is. A nem elég stabil fogsor ugyanis kieshet egy erőteljes köhögéstől vagy akár nevetéstől is. Ez nagyon kellemetlen helyzetet eredményezhet. Sajnos ilyenkor a páciensben könnyen kialakulhat egy szorongás a társas helyzetektől, és szélsőséges esetekben az is megtörténhet, hogy inkább elkerüli az embereket, magányos lesz.
  • Ha a műfogsorral nem lehet megfelelő minőségben rágni, akkor az evés elveszti az örömét, egy kellemetlen esemény lesz belőle. Ráadásul az is megtörténhet, hogy egy – két étel lekerül a „listáról”, hiszen a páciens nem tudja őket megenni a protézisével.

Ezek miatt egyértelmű, hogy olyan műfogsorra van szükség, ami teljesen fixen van rögzítve, amivel nem gond az evés, az ivás, a beszéd és a társasági étel. Ez azonban nem egyszerű feladat. Nagyon sokáig teljesen lehetetlennek látszott. Az első műfogsorok ugyanis csak esztétikai célt szolgáltak, a műfogak drótok és huzalok segítségével voltak odarögzítve a még egészséges fogakhoz, vagy a megmaradt fogak csonkjaihoz. Egyértelmű, hogy ezzel a technikával nem lehetett enni, és a hangképzésben sem sokat segítettek, de ott voltak, pótolták az eredeti fogakat. (És lehetett vele a gazdagságot, a hatalmat reprezentálni. Ezért az első műfogsorok aranyból és drágakövekből készültek, jellemzően uralkodók, nemesemberek viselték őket. Sokra ugyan nem mentek vele, mert nem tudtak vele rágni, de mindenki láthatta, hogy nekik erre is telik.)

A huzalos megoldás még a XX. században is létezett, természetesen sokkal jobb minőségben, hiszen ezzel a megoldással már letehet rágni. Azt azonban talán mondani sem kell, hogy nem olyan minőségben, amiben megfelelő volt, ráadásul a huzalok nem voltak sem kényelmesek, sem esztétikusak. Így új megoldás után kellett nézni. Manapság Magyarországon a legelterjedtebb megoldás az a technika, amikor a stabilitásról a gravitáció, a pontosan illeszkedő alaplemez és a vákuumhatás gondoskodik. Ilyenkor a megoldás három részből áll, egy alaplemezből, egy műínyből és a rajta fekvő műfogakból. Ez már egy viszonylag stabil eljárás, azonban messze nem tökéletes. Hiába stabilabb, mint a huzalos megoldás, mégsem teljesen stabil, ráadásul nem is kényelmes. Ez az miatt van, hogy a technika része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez gyakran okoz hányingert és émelygést. Sajnos nem mindenki tudja ennek a viselését megszokni. Nagyon fontos az is, hogy az alaplemez teljesen pontosan illeszkedjen az ínyre. Ha ez nem történik meg, akkor az íny kidörzsölődik, sebes lesz. Ennek az egyik veszélye az, hogy amíg az íny sebei nem gyógyulnak be, addig nem lehet a protézist viselni. (Szintén kellemetlen a helyzet, ha az műfogsor alá étel szorul be. Ez ki tudja dörzsölni az ínyt.) Amennyiben ilyen problémája van, mindenképpen forduljon fogorvoshoz, mert a rögzített fogsort be kell állítani.

Szerencsére ma már van egy megoldás, amivel ezek a problémák orvosolhatók. Ez a fixen rögzített fogsor. Ez a technika nagyjából húsz éve jelent meg, Magyarországon csak mostanában kell elterjedni. Ezért még nem olyan széles körben ismert, mint a hagyományos megoldások, de egyre inkább elterjedőben van, hiszen egy roppan sok előnnyel rendelkező technikáról van szó. A megoldás lényeg, hogy az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek. (Állkapcsonként hat- hát vagy pedig négy  – négy darabot. Ez a szám több mindentől is függ.) Ezek az implantátumok titánból készülnek, így nem kell allergiás reakcióktól tartani a páciensek. Ez a fém annyira szövetbarát anyag, hogy nagyjából hat hónap alatt a csontszövetek be is szokták nőni. Ezeket az implantátumokat tűzimplantátumoknak is hívják, mivel rendkívül vékonyok, átmérőjük 1,8 és 3,8 mm között van. Az implantátumok gömbfejekben végződnek, amik kiállnak az ínyből. Erre lehet rápattintani a műfogsort. (Akinek már a fixen rögzített fogsor elkészítése előtt is volt protézise, nem kell feltétlenül új fogsort készíteni, sok esetben jó lesz a már meglévő is, persze azonban egy kis átalakításán át kell esnie.) Ehhez nem kell szakember, a páciens önmaga behelyezheti és ki is veheti a protézist. Az implantátumok beültetése a legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben történik, nem szükséges altatás. Ezt rendkívüli vékonyságuk miatt tudják megtenni, ezért nem kell felvágni az ínyt. Gátolhatja a beültetést, ha nincsen megfelelő csontállomány. (Ennek az egyik oka az lehet, hogy a páciensnek már régóta nincsenek meg a fogai, ami miatt az állkapocs csontállománya elkezdett romlani. Ezért is nagyon fontos, hogy a fogorvosi problémákat nem halogassa a páciens, hanem minél előbb forduljon orvoshoz.) Ám ekkor sem kell lemondania az ügyfélnek a fix fogsorról, hiszen csontpótlással kezelhető a helyzet. Azonban ilyenkor tovább tart a folyamat, és a költségek is megemelkednek. A fixen rögzített fogsor azonban megéri a várakozást, hiszen egy nagyszerű minőségű technikáról van szó, ami 100%-osan pótolja az elveszett fogakat.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .