fogrögzítésA rögzített fogsor olyan végleges fogpótlás, amelyet a páciens saját kezűleg nem tud eltávolítani.  Ezeknek  a pótlásoknak a rögzítése leggyakrabban  a szájban lévő maradék  fogakhoz történik, ezért amennyiben vannak saját fogak a fix fogpótlás  rögzítése a meglévő fogakhoz történik. Amennyiben a páciens maradék fogai nem teszik lehetővé rögzített fogpótlás  készítését akkor implantátum beültetése után  a rögzített  fogsor elkészíthető.

Több szomszédos fog hiánya esetén a rögzített fogpótlás fogászati híd behelyezésével nagyon jól megoldható. A híd elkészítésének feltétele, hogy a foghiány két szélén a saját fog egészséges legyen. A mozgó, gyulladt fog nem alkalmas fogászati híd készítésére. A saját fogak lesznek a fogászati híd  úgynevezett tartó pillérei , ehhez lesz rögzítve a foghiányt kitöltő híd. A saját fog hiánya esetén implantátumot lehet beültetni és erre  majd felhelyezhető lesz a híd.

 

Mik a  fogászati híd készítésének az előnyei?

 • Több hiányzó fog esetén is rögzített fogsor készíthető
 • Saját fogainkat tökéletesen helyettesíti
 • Az eredeti fogakkal azonos pótlás készíthető
 • A fogászati híd készítése egyszerűbb és lényegesen olcsóbb technológia, mint az implantátum beültetése
 • Az alkalmazott technológiának köszönhetően megfelelő szájhigiénia esetén akár 10 éven túl is jól pótolja az eredeti fogakat

A  fogászati híd alkalmazásának korlátjai:

 • A foghiány valamelyik szélén nincsen ép, egészséges fog akkor implantátum beültetése nélkül nem készíthető el a  fogászati híd
 • A híd elkészítése akkor lesz megoldható, ha az ép fogakat lecsiszoljuk

Korona kerül   felhelyezésre a saját fogakra és közöttük helyezkednek  el a foghiányt kitöltő műfogak. A fogászati korona a saját fogakra  lecsiszolás  után ragasztással lesz rögzítve. A korona alapanyaga sokféle lehet, de napjainkban a természetes fogakkal megegyező korona elkészítése a cél.

Fém alapanyagból tartós, stabil korona készíthető, de a páciensek nem szeretik,  mert a kilátszó fém korona elárulja, hogy műfogsort viselnek. Fém korona felhelyezésére általában olyan  hátsó fogakra kerül sor, amelyek nem látszanak beszéd közben.

Teljes kerámia korona esztétikai szempontból a legtökéletesebb választás, mivel a jól megválasztott alapanyagból készült korona színe az  eredeti fogzománctól nem fog eltérni. A  korona készítésekor nagyon fontosak a funkcionális szempontok. A kerámia könnyen megsérül, ezért nagyon meg kell fontolni az alkalmazását.

Fémkerámia korona esetén a fémvázat égetéses technológiával kerámia bevonattal látják el. A porcelán fedés színe a saját fogakhoz színéhez tökéletesen igazítható. A fémkerámiából készült korona tartós és az esztétikai megjelenése is jó . Szeretik a páciensek, mivel az ára is kedvező.

A  cirkónium-oxid felhasználásával olyan korona készíthető, ami az eredeti  eredeti fogakkal azonos és az esztétikai megjelenése a legtökéletesebb. Ez a legújabb és a legdrágább alapanyag.

A hosszabb foghiány fogászati híd készítésével pótolható és ez egy  rögzített fogpótlás. A stabilan rögzített fogsor biztosítja az étel tökéletes megrágását, jól helyettesíti az eredeti fogakat. A tökéletesen megrágott étel jó hatással van az emésztésre, nem okoz gyomorpanaszokat.  A fogsornak  a beszédhangok képzésében nagyon fontos szerepe van. A mozgó nem stabil fogsor akadályt képez beszéd közben. A mozgó nem stabil fogsor olyan zavaró tényező társaságban, hogy viselője nem szívesen beszél, inkább kerüli a közösséget, különösen, ha a fogsor mozgását mások is észreveszik.  A nem felelően rögzített fogsor az gyakori elmozdulása következtében a fogíny sérüléseit okozza, gyulladásos folyamatok indulnak el a szájban., melynek következménye a kellemetlen lehelet.

A fogászati híd egy rögzített,  stabil fogpótlás, ahol ezek a problémák nem merülhetnek fel. A rögzített fogpótlás megfelelő szájhigiénia esetén  hosszú távra pótolja az elveszett fogakat. Minden esetben, de fogászati híd viselésekor különösen fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés.

 

Milyen előnyökkel jár a jól rögzített fogsor

 • A rágás megfelelő minőségű lesz, melynek következtében jobban érzi az ízeket
 • Nem kerül mozdul el étkezés közben
 • Az eredeti fogak élettani funkcióját visszaadja, nehezen rágható ételeket is könnyen el tud fogyasztani
 • Nem dörzsöli ki a fogínyt és nem okoz gyulladást
 • A beszéd tisztább lesz
 • A rögzített fogsorral nyugodtan ehet, nevethet

 

Az ép fogsorból egy-két fog hiányzik nem célszerű az egészséges fogak lecsiszolása a fogpótlás elkészítéséhez. Ilyenkor fogászati implantátumra rögzítve lehet pótolni a hiányzó fogakat. A fogászati implantáció egy új korszerű technológia, melynek során titán alapanyagból készült műgyökeret ültetnek be az állcsontba.  Az implantátum beültetésével tartós, az eredeti fogak tulajdonságaival azonos fogpótlás jön létre.

implantátumRosszabb a helyzet amikor  a fogíven csak néhány fog van  ilyenkor már nem jöhet szóba a rögzített fogpótlás. A lehetséges megoldás az úgynevezett kombinált fogpótlás, amelynek van fixen rögzített része a korona vagy a híd,  de van egy kivehető része ami maga a részleges.  fogsor.  A fogsor rögzítésének gyakori módja amikor a meglévő fogra elhorgonyzó kapocs kerül, Ennek a megoldásnak  van esztétikai szempontból komoly hátránya, hogy a kapocs gyakran kilátszik és ezt a páciensek nem szeretik. A másik dolog amiért nem célszerű alkalmazni a kapcsos rögzítést, mert a tartó fog kilazulhat. Vannak korszerű technológiák a kombinált fogpótlás rögzítésére, ezek a stéges , a teleszkópos és a csúsztatós rögzítés. A különböző foghiányok esetén mindig személyre szabottan kerül meghatározásra, hogy a fogpótlás milyen módon történik.

 

A Mechwart Dentálnál fő profilja  a mini implantátum beültetésével készülő fix fogsor és a rögzített fogsor készítése.  Rögzített fogsor készítésének a feltétele,hogy a betegnek legyenek megfelelő állapotú és mennyiségű saját fogai. A fix fogsor készítése egy új technológia, de számos előnye miatt nagyon terjed.  A Mechwart Dental oldalon a kapcsolat menüpont alatt megtalálja elérhetőségeinket, Amennyiben szüksége van fogpótlásra keresse fel rendelőnket előzetes időpont egyeztetés után.  Az állapotfelmérés után tudjuk megállapítani, hogy a páciens  részére a milyen fogsor készítése lehetséges, rendelkezik-e a rögzített  fogsor készítéséhez szükséges feltételekkel.

Fogorvosaink minden esetben szem előtt tartva  a páciens igényeit és anyagi lehetőségeit a  a  fogpótlás legmegfelelőbb módját igyekeznek   megtalálni.  A fogak hiánya mindenkinek komoly problémát jelenthetnek. Nagyon sok ember küzd fog problémákkal. Már a részleges foghiány is okoz komoly nehézségeket. A  hiányos fogak nem biztosítják a fogsor legalapvetőbb funkcióját, hogy az ételt jól meg tudjuk rágni. A fogak hiánya akadályozza a hangok képzését, beszédünk elmosódott és ez által  esetleg  érthetetlen lesz.    A hosszabb ideig tartó fogatlanság az állkapocscsont sérülését illetve csontvesztést okozhat, ezért mindig törekedni kell a hiányzó fogak mielőbbi pótlására. A rosszul megrágott étel a nyelőcső sérüléséhez és emésztési problémákhoz vezethet.

A jó fogpótlással minőségi változás következik be az életében. A rendelőnkben készített  fixen rögzített fogsorban egészen biztos, hogy nem fog csalódni. Remélem a fentiek alapján meggyőződött arról, hogy a hiányzó fogak pótlására mindig a legrövidebb időn belül szükség van, a késlekedés esetleges további problémákhoz vezethet.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .