A stabilan rögzített fogsor egy nagyon fontos szolgáltatás azoknak, akik elvesztették fogaikat, és ezeket protézissel kénytelenek pótolni. A fogpótlások alapvetően két részre bonthatók. Az egyik a kivehető fogpótlások, a másik pedig a rögzített fogpótlások. Az előbbi csoportba tartozik a műfogsor, amit használója önmaga bármikor eltávolíthat, és visszahelyezhet. A rögzített fogpótlás a korona és a híd, amit csak fogorvos tud eltüntetni a szájüregből. A teljes műfogsor eltávolítása több okból is szükséges lehet. Ezek között ott van a protézis tisztítása, ami valamivel bonyolultabb, mint az eredeti fogaké, illetve a műfogsor kidörzsölheti az ínyt. Viszont nagyon fontos a minél stabilabban rögzített fogsor, hiszen, ha ez a technika mozog, akkor számos kellemetlenséget, problémát okoz viselőjének.

Ezek a következők:

 • A fogak a hangképzésben is részt vesznek. A nem elég stabilan rögzített fogsor akadályozza ezt a folyamatot, így a beszéd elmosódott lesz, beszédhiba alakul ki.
 • A nem elég stabilan rögzített fogsor kieshet egy erőteljes köhögésnél, vagy intenzívebb nevetésnél. Ez azért is kellemetlen, mert a páciense nem fogja magát komfortosan érzeni, túlkontrollja magát, akár szociális fóbia is kialakulhat, hiszen a félni fog a társas érintkezéstől.
 • A nem megfelelően rögzített fogsor nem teszi lehetővé a megfelelő rágást. Ez nagyon veszélyes, mivel ez több egészségügyi problémával is járhat. Az emésztés már a szájüregben megkezdőik, amiben a fogak fontos szerepet játszanak. Az elöl lévő fogak felaprítják az ételt, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik. Ha ez kimarad, vagy pedig nem megfelelő minőségben teljesül, akkor a gyomor túlterhelt lesz, emésztési problémákhoz vezet a helyzet. A megfelelő rágás segít kialakítani a teltségérzetet. Aki nem rágja meg alaposan az ételt, az könnyebben elhízhat. Ezt a helyzetet még az is fokozza, hogy a nem megfelelően megrágott étel nem tud teljesen felszívódni, így puffadás, gyomorégés alakul ki. Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • Az instabilan, nem elég jó minőségben rögzített fogsorral az étkezés elveszti az örömét, a páciens már nem várja olyan jó kedvvel a családi bográcsozást.
 • A nem pontosan illeszkedő alaplemez alá ételmaradék szorulhat be, ami fertőzésekhez vezethet.
 • A nem megfelelően rögzített, mozgó fogsor kidörzsöli az ínyt, gyulladást okoz.

A megfelelő rögzítés tehát alapvető követelmény egy műfogsorral szemben. A hagyományos protézis a következő részekből áll.

 • műfogak
 • műíny
 • alaplemez

Tehát semmilyen technika sincsen, ami a műfogsor a helyén tartja. Erről mindössze a pontosan illeszkedő alaplemez, a vákuumhatás és a gravitáció gondoskodik. A megfelelően rögzített fogsor titka abból áll, hogy nagyon pontosan illeszkedjen a megoldás a páciens ínyéhez. Nagyjából húsz éve a Egyesült Államokból elindult egy másik megoldás, a fix fogsor. Itt a fogsort a páciens állkapocscsontjába ültetett mini implantátumok biztosítják. A fogsorban patentok vannak, amivel összekapcsolva ez a megoldás sokkal stabilabb lesz, mint a hagyományos fogsor. Az implantátumok anyaga titán, ami nem okoz semmiféle allergiás reakciókat, sőt annyira szövetbarát fém, hogy pár hónap alatt a csontszövet benövi. Ezt a megoldást tűimplantátumnak is hívják, mivel nagyon keskeny 0,9 és 3,8 mm között mozog az átmérője. Ezért beültetéséhez a legtöbb esetben nem szükséges felvágni az ínyt. Ez azért is nagy előny, mert azoknál a pácienseknél is alkalmazható a technika, akik vérhígítót szednek, nem kell ez miatt a beavatkozás miatt felfüggeszteni a gyógyszer alkalmazását. A behelyezés helyi érzéstelenítésben történik, nem kell altatást alkalmazni. Ez a fogorvosi rendelőben is megoldható, nem szükséges külön műtő hozzá.

Állkapocscsontonként négy vagy pedig hat darab mini implantátum kerül beültetésre. Nagyon sok esetben nem kell új fogsor készíteni ehhez a technikához, mert egy kis átalakítás esetén a hagyományos fogsor is rögzíthető ezzel a technikával. Ennek az sem lehet az akadálya, ha az állkapocscsont csontfogállománya rossz minőségű, (Sajnos a fogak hiánya miatt a csontszövet minősége elkezd romlani az állkapocscsontba. Ezért is nagyon fontos, hogy a fogatlanság a rossz fogak problémáját minél előbb elkezdjék kezelni, mert itt is igaz az, ami a legtöbb orvos gond esetén: minél később kerül a páciens orvoshoz, annál nehezebb lesz megoldani a helyzetet.) ugyanis csontpótlás után lehetséges a beavatkozás. Ekkor is ugyanolyan minőségű lesz a végeredmény, csak a folyamat lesz bonyolultabb és hosszadalmasabb.

A pontosan rögzített fogsor nagyon precíz munkát igényel. Ezért a műfogsor elkészítése során a fogorvos és a páciens többször is találkozik. A legelső találkozón a fogorvos felméri a megmarad fogak, a szájüreg és nyaktájék állapotát. Fontos, hogy pár kérdést tisztázzanak. Ezek a következők:

 • Mióta áll fent a probléma, mióta nincsenek fogai a páciensnek?
 • A problémának volt – e már valami megoldása, vagy pedig ez az első kivehető fogpótlás a páciens életében?
 • Milyen a páciens szájüregének az állapota?
 • Milyenek a páciens állkapocscsontjának a jellemzői?

Ezek után a legelső lépés a lenyomat vétele a fogakról. Ez azt jelenti, hogy a fogorvos speciális anyaggal feltölt egy műanyag fogsorra illeszthető edényt, és ezt rányomja a fogakra. Ez a minta jól mutatja a fogak és az íny helyzetét. A mintavétel nem fájdalmas, de járhat émelygés, hányinger érzettel. A lenyomat alapján a fogtechnikus gipszből kiönti a fogsort, elkészít egy egyéni kanalat. Ez egy olyan lenyomat, ami teljes mértékben illeszkedik a páciens fogsorához. Ennek a segítségével egy nagyon pontos lenyomat vehető, ami alapján a fogprotézis elkészíthető lesz. Erre a fogorvos és a páciens második találkozásán fog sor kerülni. Ez egy különleges lenyomat lesz, pontos nevén funkciós lenyomat. Lényege, hogy mintavétel közben a páciensnek mozgásokat kell végeznie, csücsöríteni, nyelvet mozgatnia, mosolyogni, és nyelvet mozgatnia is. Azokat a mozgásokat kell imitálni, ami mindennapjai során is használ. Ebből a lenyomatból egy újabb minta készül, aminek harapás sablon a neve. Ez a lenyomat tartalmaz egy harapási sablont, ami nagyon fontos abból a szempontból, hogyha a páciensnek teljesen hiányoznak a fogai, akkor nagyon sok fontos jellemző ennek a segítségével történik. Ez a harmadik alkalommal történik meg. Ekkor kell beállítani az alaplemez tulajdonságait is. Ennek tökéletesen illeszkednie kell, ezért ez egy nagyon fontos fázis.

Ezek után elkészül a próbafogsor, amit a fogorvos és a páciens is ellenőriz. Amennyiben mindenki meg van elégedve a megoldással, a végleges műfogsor elkészítésre kerül.

Ezek után még nem fejeződött be a közös munka, mert a páciensnek bizonyos időközönként ellenőrzősre kell járnia. A kontrollok része az is, hogy a fogorvos megvizsgálja, hogy a megfelelő-e rögzített fogsor stabilitása.

Ha igen, megfelelően rögzített a fogsor, akkor a páciens teljesebb életet élhet, nemcsak egészségügyi szempontból, hanem szociális értelemben is.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .