A végleges műfogsor rögzítés egy olyan megoldás, amire nagy lenne a kereslet. Ennek az az oka, hogy a stabilan rögzített fogak nagyon fontosak ahhoz, hogy a páciens teljes minőségű életet élhessen. Megfelelő végleges műfogsor rögzítés nélkül ez nem lehetséges. Mi miatt olyan fontos, hogy a fogak stabilan álljanak? Miért veszélyes, ha a technika akár a legkisebb mértékben is elmozdul?

Ennek a következő okai vannak:

 • A stabilitás nagyon fontos az rágásnál. Ha ez alatt a művelet alatt a fogak mozognak, akkor elveszik az étkezés öröme, az is megeshet, hogy a nehezen rágható ételeket a páciens nem tudja elfogyasztani. De nem csak ez a veszélye a rossz minőségű rágásnak. Az emésztés ugyanis már a szájban megkezdődik. Az elől lévő tépőfogak darabolják az ételt, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Így a gyomorba már egy előemésztett étel kerül. Ehhez azonban az kell, hogy megfelelő minőségben meg legyen rágva a táplálék. Ha ez nem történi meg, akkor könnyen kialakulhatnak emésztési problémák. Ugyanis az étel félig megrágva áll az emésztőcsatornába, ami puffadáshoz és gyomorégéshez vezethet. Ezen kívül megnőnek a bakteriális fertőzések kockázata is.
 • De a nem megfelelő minőségű rágásnak más veszélyei is vannak. Probléma lehet még az is, hogy később alakul ki a teltségérzett, így megnő az elhízás kockázata. Azt pedig nem kell részletezni, hogy a túlsúlyosság mennyi egészségügyi problémával jár.
 • A fogak nemcsak az emésztésben, hanem a hangképzésben is részt vesznek. Ha nem elég stabil a fogsor, akkor a beszéd elmosódottá válhat, és kialakul egy enyhe beszédhiba.
 • A nem megfelelően rögzített fogsor könnyen kieshet. Ehhez sokszor elég egy jóízű nevetés, vagy akár köhögés is. Ennek a legnagyobb veszélye az, hogy a páciensben kialakul egy szociális szorongás, szélsősége esetben akár emberkerülővé is válhat.
 • A nem megfelelően rögzített fogsoron látszik, hogy műfogsor, nem nyújt természetes hatást. Ez – főleg olyan páciensek esetében, akik fiatalon vesztették el a fogaikat – szorongást okozhat, szégyellik ezt az állapotot.
 • A nem megfelelően rögzített fogsor mozog, kidörzsölheti ez ínyt. Ez fájdalmas, ráadásul amíg a sebek begyógyulnak, addig nem lehet semmilyen protézist viselni.

A teljesen stabil műfogsor rögzítés tehát alapfeltétele annak, hogy a páciens teljes minőségű életet tudjon élni. A fogprotézis feltalálásának kezdetétől fogva erre törekedett. Ez az első időkben annyira nem volt sikeres, hogy a legelső műfogsorok csak esztétikai funkciót láttak el, rágni nem lehetett velük.

Ma Magyarországon a legelterjedtebb megoldás a hagyományos műfogsor, ami a következő részekből áll:

 • alaplemez
 • műíny
 • műfogak, amik a legtöbb esetben műanyagból készülnek.

Ez a technika nem a legtökéletesebb megoldás. Ennek az az oka, hogy nem elég stabil, hiszen a rögzítésről a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez gondoskodik. Szintén zavaró lehet az a műanyag lemez, ami a technika része. Ez a szájpadláshoz tapad, ezzel hányingert és émelygést okoz. Ennek ellenére a megoldás sokkal jobb, mint a fogatlanság állapota, de mivel problémák voltak vele, megjelent egy új megoldás, a fix fogsor. A technika lényege, hogy a protézist az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok tartják. A mini implantátum anyaga titán, ami nem okoz allergiás reakciókat, ráadásul a megoldás olyan vékony, hogy a legtöbb esetben nem szükséges sebészeti beavatkozás a beültetésükhöz.

A mini implantátum másik neve tűimplantátum, ami utal a méretére. Ugyanis a hagyományos implantátumok 3,8 mm-es átmérővel rendelkeznek, míg a mini implantátum mindössze 1,8 – 2,9 mm átmérőjű. Ez nagyon nagy előnyt jelent abban az esetben, ha az állkapocs csontállománya már nem olyan jó minőségű, sorvadt, hiszen a mini implantátum olyan közegbe is beültethető. Azt azonban tudni kell, hogy minél vékonyabb egy implantátum annál többet kell behelyezni a szájba ahhoz, hogy biztosan tartsa a műfogsort. Ezért egy egyéni konzultáció szükséges ahhoz, hogy a fogorvos tisztába legyen a helyzettel. Itt a szakember felméri a fogak, a szájüreg és a nyaktájék állapotát, a pácienssel megbeszéli a probléma körülményeit. (Fontos kérdések, hogy mióta áll fent a fogatlanság állapota, viselt-e már műfogsort a páciens korábban is stb.) Ekkor a páciens is elmondhatja, hogy mit vár el a beavatkozás. E alapján a fogorvos tisztán látja a helyzetet, és el tudja dönteni, hogy melyik megoldás a legoptimálisabb a páciens részére. Általános az a szabály, hogy minimum két darab mini implantátum szükséges ahhoz, hogy a fogsor stabilan álljon, és megfelelő minőségben lehessen használni azt. Sajnos mind a kor, mind a fogak hiánya az állkapocscsont sorvadásához vezethet. Ez azt is jelent, hogy a mini implantátum beültetése drágább lesz, hiszen a beültetése is nehezebb egy rossz minőségű csontállományba. (Többek között ezért sem szabad halogatni a fogorvosi megoldásokat.)

A fix fogsor sokkal színvonalasabb megoldás, mint a hagyományos protézis. A következő előnyöket biztosítja:

 • Az implantátumokkal rögzített fogsor sokkal természetesebb hatású, nehéz észre venni azt, hogy a páciensnek műfogsora van. (Régebben divat volt, hogy a protézisen látszódjon, hogy nem az igazi fogak, hanem aranyból vagy más drágakőből készült megoldás. Ez ma már inkább kellemetlennek számít, most a természetességen van a hangsúly.)
 • A hagyományos fogsor irritálhatja az ínyt, ami ez miatt begyulladhat. Ez a fix fogsor esetén nem fordul elő.
 • A fix fogsor bármikor eltávolítható és visszahelyezhető. Ezt a páciens otthon, magának is meg tudja oldani.
 • A fix fogsor tisztítása sokkal könnyebb, mint a hagyományos protézisé. Ehhez egy speciális fogkefe szükséges. Ehhez a folyamathoz nem szükséges kivenni a fogsort. (Ezt a megoldást alvás közben is lehet viselni.)
 • Az implantátumok élettartama nagyon hosszú, több évtizeden keresztül is kitartanak úgy, hogy közben nem szorulnak cserére. Azonban ehhez folyamatos ellenőrzés kell, a páciensnek meghatározott időközönként fel kell keresnie orvosát kontrollvizsgálat céljából. Ahhoz, hogy a fix fogsor megélje maximális életkorát megfelelő szájhigiénia szükséges.
 • A fix fog egyik nagy előnye, hogy ugyanolyan minőségében lehetséges vele rágni, mint az eredeti fogakkal. Így nemcsak az étkezések öröme tér vissza, hanem az egész szervezet egészségesebb lesz, nem kell tartani a nem megfelelő rágás miatt kialakult egészségügyi problémáktól.
 • Mivel az fogsor nem mozog, így a beszéd sem torzul, tisztább lesz.
 • Az implantátumok serkentik a csontok növekedését, ebből a szempontból úgy viselkednek, mint a foggyökér.
 • Nagyon sok esetben nem kell új fogsort készíttetni a fix fogsorhoz. A páciens eddigi műfogsora is megfelelő lehet, miután a fogtechnikus némi átalakítást végzett el rajta.
 • A fix fogsorhoz nem tartozik a szájpadlással érintkező műanyag lemez, így viselése sokkal komfortosabb, mint a hagyományos megoldásé.

A végleges műfogsor rögzítés egy jobb minőségű életet biztosít a páciens részére.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .